De behandeling van kanker kan uit meerdere onderdelen bestaan. Aan de orde kunnen zijn: een operatie, bestraling of medicatie (zoals bijv. chemotherapie, anti-hormonale therapie of immunotherapie). Deze medische behandelingen hebben invloed op de lichamelijke fitheid. Het is mogelijk dat er lichamelijke klachten ontstaan zoals verminderde conditie, verminderde spierkracht, stijfheid van gewrichten en vermoeidheid.
Tijdens de behandeling is het belangrijk om in beweging te blijven. De gespecialiseerde oncologiefysiotherapeut kan daarin adviseren en begeleiden. Door te bewegen voorkomen patiënten dat ze veel last hebben van de verschillende bijwerkingen van de behandeling. Men voelt zich fitter en kan hierdoor ook meer aan. In de periode tijdens de behandelingen is het goed om tenminste 5 dagen per week, 30 minuten per dag in beweging te zijn.
Uit onderzoek blijkt dat het nog beter is om echt te trainen, in plaats van alleen te bewegen. Dit houdt in dat men een trainingsinterventie volgt, ten minste 2 tot 3 keer per week, waarbij spierkracht en conditie worden getraind.
De training richt zich op het behouden van fitheid en zorgt ervoor dat symptomen zoals pijn, vermoeidheid en misselijkheid afnemen. Hierdoor houdt men de behandeling beter vol, zodat deze doorgaat zoals gepland.
Ook weten we tegenwoordig dat mensen die trainden in de periode dat zij in behandeling waren voor kanker, sneller en beter terugkeerden naar werk.
Heeft u vragen over wat u de mate van bewegen, neem contact op met de oncologiefysiotherapeuten van Medi Sport Fysiotherapie.
Reactie plaatsen
Reacties